Çocuk diş hekimliği, 0-12 yaş arasındaki çocukların ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen diş hekimliği alanıdır. Çocuk diş hekimi uzmanlarına pedodontist denir. Çocukların dişleriyle ilgili diş hekimleri tedavi yapabilir, uzmanlık gerektiren bir durumda pedodontiste yönlendirebilir. Çocuklarda diş hekimliği korkusu yaratmamak için yaklaşım çok önemlidir. Bebeklikten itibaren çocuklarda görülebilen çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesi gerekir.
Çocukların ebeveynleriyle birlikte diş hekimine sık sık kontrole gitmeleri önerilir. Ebeveynlerle birlikte diş kliniğine gelen çocuklar, ortama,seslere ve çevreye alışacaklarından diş hekimi korkusu oluşumu azalacaktır.
Dişlerin gelişimi ve sürmesi çocukların gelişimine bağlı olarak her çocukta farklılık gösterir. İlk süt dişi bebeğiniz yaklaşık 6 aylık iken alt ve üst ön dişlerden başlayarak çıkmaya başlar. 20 adet süt dişinin yaklaşık 30 aylıkken sürmesini tamamlamış olur. Bebeklerin dişleriyle ilgili daha fazla bilgi için tıklayınız.İlk daimi dişler genelde 6 yaş civarında alt ön dişlerden çıkmaya başlar. Daha sonra üst ön dişler düşer ve daimi dişler sürer. Yirmi yaş dişleri hariç tüm daimi dişler 12-14 yaşına kadar tamamlanır.
Çocukların dişlerinin temiz tutulması, günlük hijyen rutinin bir parçasıdır. Çocuklar kendi dişlerini fırçalayabilene kadar diş fırçalama ebeveynler tarafından yapılmalıdır. İlk süt dişleri çıkmaya başladığında ıslak bir bez veya tülbent ile dişler silinmelidir.
Çocuklara diş fırçası verilmeli ve fırçalama alışkanlığının çocuk yaştan oturması sağlanmalıdır. Yine de çocuklar tam olarak her yeri fırçalayamacağından onlardan sonra ebeveynlerin bir kere daha üzerinden geçmesi gereklidir. Çocukların diş fırçalamaya motive olması için çocuk diş fırçaları ve çocuk diş macunları kullanılabilir.
Çocuklarlarda dişleri korumak için yapılması gerekenler
Çocuklarda şekerli veya asitli yiyecek ve içeceklerin ne kadar sık tüketildiği diş çürümesine direk etkilidir. Bu yiyeceklerin aralarda değil yemekler ile birlikte tüketilmesi çürüme olasılığını azaltır. Atıştırmalık olarak peynir, sebze ve meyve tüketmeye çalışın. Meyve suyu yerine su veya süt tercih edin. Geceleri uyumadan önce ve sabah uyanınca en az bir kez florürlü diş macunu ile dişlerin fırçalanması diş çürümesini önlemeye yardımcı olacaktır.
Çocuklarda diş çürümesini önlemek için diş hekimi tarafından koruyucu uygulamalar yapılabilir. Çocukların dişlerine florlu vernik sürülmesi veya pit ve fissür örtücü uygulamalar yapılması dişlerin çürüğe yakalanma olasılıklarını düşürecektir. Diş hekimine yapılacak düzenli ziyaretler, erken dönemde çürüklerin tedavi edilmesini sağlayarak hem daha uzun işlemlerin yapılmasını hem de çocuğunuzda korku oluşmasını engelleyecektir.
Çocuk diş hekimi korkusu varsa ne yapılmalı?
Çocuklar ebeveynlerinde korku hissedebilir, bu nedenle çocuğunuzun diş hekimi ziyaretinde endişelenecek bir şey olduğunu hissetmesine izin vermemek önemlidir. Çocuğunuzun herhangi bir diş tedavisi görmesi gerekiyorsa destekleyici olmaya çalışın. Diş hekimine gitme konusunda kendi korkularınız varsa, çocuğunuzun onlardan bahsettiğinizi duymasına izin vermeyin.
Diş hekimine yapılacak düzenli ziyaretler, çocuğunuzun çevreye ve orada olanlara alışmasına yardımcı olmak için çok önemlidir. Çocuğun diş hekimi kliniğine ilk ziyareti ise çok daha endişeli olabilir. İlk tedaviden önce çocuğunuzu ortama alıştırmak önemlidir.
Bütün bunlara rağmen çocukta hala korku varsa ve yapılması gereken diş tedavilerini yaptıramıyorsa sedasyon veya genel anestezi uygulaması yapılır. Bunlar hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Comments