top of page
Ara
  • Yazarın fotoÄŸrafıDentaÅŸ Ağız ve DiÅŸ SaÄŸlığı PolikliniÄŸi

Diş Protez Uygulamaları Nedir?

Güncelleme tarihi: 7 Nis 2023

Diş protezindeki amaç, kaybolan diş ve dişlerin yerine fonksiyonları yerine getirecek taklit dişler yerleştirmek veya dişlerin görünüşünü değiştirmektir.

Eksik bir diş, ağızdaki diğer dişlere daha fazla yük binmesi anlamına gelebileceğinden eksik bölgenin diş protezleriyle kapatılması önem taşır. Eksik dişin yarattığı boşluk kapanışı etkileyebilir. Çünkü boşluğun yanındaki dişler yana doğru yatabilir, bu da üst ve alt dişlerin ısırma şeklini değiştirebilir. Bu bölgede yiyecekler sıkışabilir, bu da diş çürümesine ve diş eti hastalığına neden olur.






Bir sebepten ötürü dişini kaybeden hastalara diş protezi yapılabilir. Aynı zamanda dişler sağlam olsa da estetik beklentiyi karşılayamadığı durumlarda gülüş estetiği sağlamak için diş protezleri kullanılabilir.

Hangi diş protez uygulaması yapılacağı eksik diş sayısına ve eksik dişlerin ağızdaki konumuna bağlı değişir. Aynı zamanda ağızda kalan dişlerin sağlamlığı da protez planlamasını etkiler.

Diş protez uygulamaları kronlar (tek diş kaplama), köprüler (bir kaç dişten destek alınarak yapılan protezler), implant üstü protezler, hareketli veya total protezler, estetik kaplamalar gibi uygulamalardan oluşur. Her biriyle ilgili detaylı bilgi almak için üzerlerine tıklayınız.


Diş hekiminiz diş protezi için uygunluğunuzu ve hangi tedavi seçeneğinin sizin için en iyisi olduğu hakkında sizi yönlendirecektir.

Kalan dişlerinizin durumu, eksik dişlerinizin sayısı ve yeri protez uygulaması için önemli olsa da diğer bir husus sistemik hastalıklarınızın olup olmadığıdır. Bazı durumlarda implant uygulamaları sakıncalı olabileceğinden hareketli protezler alternatif olabilir.



Diş Protez Uygulamaları Sürecinde Dikkat Etmeniz Gerekenler


Protezlerinizi temizlemek için genel kural her gün fırçalanmasıdır. Protezler hareketliyse yemeklerden sonra çıkarılıp fırçalanmalıdır. Yüzeyde oyuklara neden olabileceğinden çok sert fırçalamamaya dikkat edin.

Düşürürseniz takma dişler kırılabilir. Düşme ihtimaline karşı takma dişinizi daima bir kase su veya katlanmış bir havlu üzerinde temizleyin. Protezleriniz sabitse her gün üzerlerini ve diş etinizle birleşen yerlerini diş fırçanızla fırçalayınız. Uyumsuzluk veya koku hissederseniz diş hekiminize başvurunuz.


Diş Protez Uygulamaları Fiyatlar


Diş protezleri tercih edilecek proteze göre oldukça değişkenlik gösterir.

Sizin için en uygun protezin hangisi olacağını diş hekiminiz size söyleyecektir ve tedaviye başlamadan önce diş protez fiyatları hakkında detaylı bilgi verilecektir.






17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page