top of page
Ara
  • Yazarın fotoÄŸrafıDentaÅŸ Ağız ve DiÅŸ SaÄŸlığı PolikliniÄŸi

Kanal Tedavisi Nedir?

Güncelleme tarihi: 7 Nis 2023

Kanal tedavisi, çürük veya tramvadan dolayı dişin sinirinin tahrip olması durumunda kök içindeki sinirin kanal içinden uzaklaştırılmasıdır. Kanal tedavisiyle ile kök kanalı ve yumuşak dokuya yayılmış enfeksiyonun temizlenmesidir






Kanal tedavisinin amacı tüm enfeksiyonun kök kanalından uzaklaştırılmasıdır. Kök içindeki pulpa çıkarılır, temizlenir, özel solüsyonlarla yıkanır. Enfeksiyon önlendiğinden emin olunca temizlenen kök kanal içi, kanal içi dolgu malzemeleri ile doldurulur, diş geçici dolgu malzemesiyle kapatılır. Bir hafta sonra kontrol randevusunda enfeksiyon belirtisi yoksa dişe kalıcı dolgu yapılır.Kanal tedavisi, beceri gerektiren ve zaman alan bir işlemdir. Kanal tedavisi genelde iki veya daha fazla seans sürmektedir.


Kanal tedavisine dişin pulpa denen kan ve sinir desteği çürük veya tramvadan dolayı enfekte olduğunda ihtiyaç duyulur. Pulpa enfekte olursa, enfeksiyon dişin kök kanal sistemine yayılabilir. Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon yayılır ve dişin çekilmesi gerekebilir.

İlerlemiş çürükleri tedavi etmek de, dişe tramva geldiyse dişi tedavi etmekte, kök ucunda enfeksiyon olan durumlarda enfeksiyonu ortadan kaldırmak için kanal tedavisi uygulanır. Pulpanın enfeksiyon kaptığı durumlarda dişte apse oluşabilir, apseyi temizlemek için kanal tedavisi uygulanır. Eğer apse çok ilerlemiş ise dişin çekilmesi gerekebilir.


Kanal Tedavisi Hakkında Merak Edilenler


Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?


Başarılı bir kanal tedavisi için kök kanal içindeki ve varsa yumuşak dokulardaki enfeksiyon tamamen ortadan kalkmalıdır.


Böyle bir durumda kanal tedavisi bir kaç seans sürebilir. Eğer şiddetli bir enfeksiyon yoksa, örneğin tramva varlığında kanal tedavisi tek seansta bitebilir.


Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?


Kanal tedavisi görmeden önce diş genelde lokal anestezi kullanılarak uyuşturulur, böylece ağrı oluşmaz.

Tedavi sonrasında biraz hassasiyet olabilir, ancak bu zamanla kademeli olarak azalır.


Kanal Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler


Kanal tedavisi yapıldıktan sonra anestezi etkisi geçene kadar(ortalama 3-4 saat) herhangi bir şey yenilip içilmemelidir. Diş doktorunuz aksini söylemediği sürece kanal tedavisi görmüş dişlere de diğer dişler gibi bakılmalıdır.


Dişlerinizi günde iki defa florürlü diş macunu ile temizlemeyi unutmayın. Şekerli yiyecek ve içecekleri azaltın ve mümkünse sadece yemek zamanlarında tüketin. Düzenli kontroller için diş hekiminizi ziyaret edin.


Kanal Tedavisinin Alternatifleri Nelerdir?


Kanal tedavisi olması gereken bir dişin alternatifi dişin çekilmesidir.


Pulpa enfekte olduğunda kendiliğinden iyileşemez ve enfekte olmuş bir dişin ağızda bırakılması önerilmez.


Kanal Tedavisi Nasıl Önlenir?


Kanal tedavisine ihtiyaç duymamak için dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanız ve ağız bakımınıza dikkat etmeniz önemlidir.


Diş hekiminize yapacağınız rutin kontroller böyle durumların önüne geçmede yardımcı olacaktır.


Kanal Tedavisi Fiyatları


Kanal tedavisi fiyatları diş hekiminize göre değişkenlik gösterir.


Kanal içindeki enfeksiyonu temizlemek için ara seanslar yapılması gerekebilir, böyle durumda kanal tedavisi fiyatı artabilir.

22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page