top of page
Ara
  • Yazarın fotoÄŸrafıDentaÅŸ Ağız ve DiÅŸ SaÄŸlığı PolikliniÄŸi

Laminate Veneer (Yaprak Porselen) Nedir?

Güncelleme tarihi: 7 Nis 2023

Laminate veneer diğer adıyla yaprak porselen, takma tırnağın gibi dişin ön yüzeyine oturacak şekilde yapılmış ince bir porselen tabakasıdır. Bazen porselen yerine doğal renkli bir kompozit (beyaz dolgu) malzeme kullanılır.



Laminate veneerler dişlerin doğal ve sağlıklı görünmesini sağlar. Çok incedirler, güçlü bir yapıştırıcı ile yerinde yapıştırıldıklarından diş çok az kesilir. Hatta bazı durumlarda dişe herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan yapılabilir.

Lamine veneerler dişlerinizin rengini, şeklini ve konumunu iyileştirebilir. Rengi uyumsuz dişleri düzeltmek veya daha beyaz hale getirmek için bu kaplamalar yapılabilir.

Yaprak porselen, dişin ön yüzünün tamamını kaplar. Avantajı dişin ön yüzünden çok hafif aşındırma yapılması ve dişin arka yüzüne hiç zarar verilmemesidir. Ortodonti (diş telleri) uygun olmadığında küçük boşlukları kapatmak için de laminate veneerler kullanılabilir. Bir diş diğer dişlere göre daha dışarıda veya içeride kalıyorsa da laminate veneer takılabilir.

Laminate Veneer (Yaprak Porselen) Hakkında Merak Edilenler


Laminate Veneer (Yaprak Porselen) Kimlere Yapılmaz?


Dişlerde büyük kırıklar varsa sadece dişin ön kısmını değil tüm dişin kaplanması gerekebilir. Bazı durumlarda dişte renklenme varsa bu porselenler rengi kapatamayacak kadar ince olduğu için daha kalın kaplamalar gerekebilir. İşlem öncesi diş hekiminiz laminate veneer tedavisine uygunluğunuzu değerlendirecektir.


Laminate Veneer (Yaprak Porselen) Nasıl Yapılır?


Dişin minesi denilen ön kısmından bir miktar diş aşındırılır, prepare edilir. Aşındırılan mine miktarı çok azdır ve takılacak olan kaplamanın kalınlığı ile aynı olacaktır, böylece diş aynı boyutta kalır.


İşlem sırasında rahatsızlık olmadığından emin olmak için lokal anestezi ile uyuşturulabilir. Diş hazırlandıktan sonra ölçü alınır veya ağız içi tarama yapılarak dişin digital kalıbı çıkarılır. Daha sonra hazırlanan dişin provası yapılır ve parlatmaya gönderilir.


Laminate veneer provaları ile birlikte en az iki seans sürer. Kaplama diş üzerine sıkı tutacak özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılır.


Laminate Veneer Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler


Kaplama diş yapıştırıldıktan sonra doktorunuzun önereceği miktarda bir şey yiyip içmemelisiniz. Laminate veneerler çok ince olduklarından kırılabilir veya çatlayabilir.


Bu yüzden doktorunuzun önereceği şekilde dikkat etmeniz gerekebilir. Rutin kontroller ile problem yaşama ihtimalinizi azaltırsınız.


Laminate Veneer Ömrü Ne Kadardır?


Yapılan kaplamalar uzun yıllar dayanmalıdır; ama tıpkı kendi dişleriniz gibi çatlayabilir veya kırılabilirler.


Diş hekiminiz size her bir kaplamanın ne kadar dayanabileceği hakkında bilgi verecektir.


Laminate Veneer (Yaprak Porselen) Tedavisi Fiyatları


Bazı kişiler tedavi sırasında veya sonrasında dişlerde hassasiyet olduğunu görebilir. Bazen diş etlerinde rahatsızlık, kaşınma veya diş etinde beyaz lekeler olabilir.


Yaprak porselenler estetik işlemler olup yapımı hassasiyet ve özen gerektirir. Diğer tedavi alternatiflerine göre pahalı olabilir. Detaylı bilgi ve alternatif tedavileri için diş hekiminizden bilgi alabilirsiniz.


13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page