top of page
Ara
  • Yazarın fotoÄŸrafıDentaÅŸ Ağız ve DiÅŸ SaÄŸlığı PolikliniÄŸi

DiÅŸ Beyazlatma (Bleaching) Nedir?

Güncelleme tarihi: 10 Haz 2023

Diş beyazlatma, diğer adı ile bleaching, diş yüzeylerinden herhangi bir aşındırma işlemi yapılmadan dişlerinizin doğal rengini açmanın çok etkili bir yolu olabilir.


Profesyonel beyazlatma, diş beyazlatmanın en yaygın ve güvenilir yöntemidir.

Öncelikle diş etlerinizi korumak için diş eti koruyucu jeller yerleştirilir. Daha sonra diş beyazlatıcı ajan dişlerinize uygulanır ve etkinliğini arttıracak lazer veya özel ışıklara tabii edilir.


Diş beyazlatma ürünündeki 'aktif bileşen' genellikle hidrojen peroksit veya karbamid peroksittir. Etken madde parçalandıkça oksijen dişlerdeki mine tabakasına girer ve diş rengi daha açık hale gelir.


Dişlerinizi beyazlatmanın birkaç nedeni olabilir. Saç ve ten rengimiz gibi diş rengimiz de farklılık gösterir. Çok az insan parlak beyaz dişlere sahiptir ve yaşlandıkça dişlerimizin rengi de koyulaşır.Ayrıca çay, kahve, sigara, renkli yiyecekler gibi yiyecek ve içeceklerle dişlerinizin yüzeyi lekelenebilir. Diş taşı veya tartar da dişlerinizin rengini etkileyebilir. Küçük yaşta kullanılan bazı antibiyotikler ve geçirilen ateşli hastalıklara bağlı olarak dişlerde içsel renklenmeler, koyulaşmalar oluşabilir.



Diş hekimi dışında herhangi birinin profesyonel diş beyazlatma yapması yasa dışıdır. Bir profesyonel sizinle hangi tedavinin sizin için uygun olduğunu tartışacak ve size istediğiniz sonucu vermek için tedavi planınızı geliştirecektir.




Diş Beyazlatma (Bleaching) Hangi Durumlarda Uygulanır?


Diş beyazlatma sadece mevcut diş renginizi beyazlatabilir. Hayal kırıklığına uğramamak için her zaman bir diş hekiminden tavsiye alın.


Bazı durumlarda beyazlatma yetersiz kalabilir, kaplamalar veya kuronlar bir seçenek olabilir, ancak bunu bir diş hekimiyle konuşmak en doğrusu olur.


Diş Beyazlatma (Bleaching) Ne Kadar Sürer?


Öncelikle beyazlatma yapılmadan önce diş taşlarınız varsa temizlenecek ve politür yapılacaktır. Diş etlerinizin sağlıklı ve kanama olmadığından emin olmak hem alınacak sonucu arttıracak hem de sonrasında şikayetlerinizin oluşmasını azaltacaktır.


Beyazlatma için uygun hale gelindiğinde diş etleriniz jel ile korumaya alınacak ve beyazlatıcı jel 2 veya 3 defa olmak üzere diş yüzeyine uygulanacak ve ışık cihazları ile aktif hale getirilerek beklenecektir. Tekrarlanacak işlem sayısına göre değişmekle birlikte diş beyazlatma süresi ortalama 45 dakika ile 1 saat arası olacaktır.


Diş Beyazlatma (Bleaching) İşlemi Sonrası Ağrı Olur Mu?


Bazı kişiler tedavi sırasında veya sonrasında dişlerde hassasiyet olduğunu görebilir. Bazen diş etlerinde rahatsızlık, kaşınma veya diş etinde beyaz lekeler olabilir.


Bu semptomlar genellikle geçicidir ve tedavinin bitiminden birkaç gün sonra kaybolmalıdır. Bu yan etkilerden herhangi biri devam ederse diş hekiminize gitmelisiniz.


Diş Beyazlatma (Bleaching) İşlemi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler


Dişlerinizde leke oluşturabilecek yiyecek ve içecek miktarını azaltarak dişlerinizin beyaz kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Bunlar arasında çay, kahve, salçalı yemekler, renkli içecekler mevcuttur.


Unutmayın, sigarayı azaltmak ve mümkünse bırakmak lekelenmeyi önlemeye ve daha uzun süre dişlerinizin beyaz kalmasına yardımcı olabilir.


Diş Beyazlatma (Bleaching) Fiyatları


Diş beyazlatma fiyatları kullanılacak diş beyazlatma ajanına, lazer vb. ışınların kullanımına ve uygulanacak seans sayısına göre farklılık gösterir.


Detaylı bilgi için diş hekiminiz tarafından tedavi planlaması yapıldıktan sonra bilgi alabilirsiniz.


23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page