top of page
Ara
  • Yazarın fotoÄŸrafıDentaÅŸ Ağız ve DiÅŸ SaÄŸlığı PolikliniÄŸi

Ortodontik Tedavi Nedir?

Ortodontik tedavi, dişlerin görünümünü ve fonksiyonunu düzeltmek için dişleri hizalamanın ve hareket ettirmenin bir yoludur.Dişlere ve çeneye yapılan yönlendirmelerle ısırma basıncını tüm dişlere yayarak dişlerin, diş etlerinin ve çene eklemlerinin uzun vadeli sağlığını korumaya yardımcı olur.





Birçok insan çapraşık veya kötü poziyonda dişlere sahiptir. Ortodontik tedavi pozisyonu bozuk dişleri hizalarak düzeltecek ve dişleri daha iyi bir konuma getirecektir. Dişlerin hizalanması hem daha estetik bir görüntü sağayacak hem de dişlerin temizlenmesini kolaylaştıracaktır.

Tedavinin uzunluğu, sorunun ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır ve birkaç aydan iki buçuk yıla kadar ortodontik tedavi süresi değişebilir. Çoğu hasta 1-2 yıl içinde tedavi edilebilir.Tedavinizin ne kadar süreceği hakkında doktorunuz muayenesi sonrası sizi bilgilendirecektir.

Alt ve üst dişlerin kapanışta pozisyonları hatalı olduğunda, bu durum çene kaslarını zorlayabilir, eklem problemlerine ve hatta baş ağrılarına sebep olabilir.Ortodontik tedavi ile kapanış düzeltilerek çene ve eklem problemleri oluşumu engellenir, kuvvetin dişlere eşit dağılması sağlanarak dişleri koruyabilir.


Bazen ön dişler dışarıya doğru çıkık olabilir. Bu dişlerin tramva ile hasar göremsi ve kırılma olasılıkları daha yüksektir. Bu dişlerin çıkık olması ağzı kapatmayı da zorlayacağından bu dişlerde çürük oluşma olasılığı da vardır. Ortodontik tedavi böyle durumlarda bu dişlerin hizalanmasını sağlayarak hem hasar görme ihtimallerini kaldıracak hem de estetik görüntünün sağlanmasında yardımcı olacaktır.



Ortodontik Tedavisi Hakkında Merak Edilenler


Ortodontik tedavi hangi yaşta uygulanmalıdır?


Ortodontik tedavi görmek için günümüzde herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Diş ve diş etlerinin durumu, dişi destekleyen kemik ve benzeri dokuların sağlamlığı değerlendirildikten sonra uygun görülürse her yaşta ortodontik tedavi uygulanabilir.


Yine de ortodontik tedavi için en iyi zaman genellikle çocukluk dönemidir, gelişim hala devam ettiğinden dişlere kuvvet uygulamak da daha kolay olacağından erken yaşta görülen ortodontik tedaviler daha hızlı sonuç verir. Ortodontik tedavi genelde 12 yaş civarı tüm süt dişleri döküldükten sonra başlanır, ancak süt dişlenme döneminde de yapılan erken ortodontik uygulamalar mevcuttur. Çocuğunuzun dişlerinde bir problemden şüpheleniyorsanız en kısa zamanda kontrol ettirmenizde ve doktorunuz tarafından tedavi süreciyle ilgili bilgi almanızda fayda vardır.


Ortodontik tedavi nasıl uygulanır?


Öncelikle ortodontik tedavinizin hangi tedavi seçeneğiyle olacağına karar vermek ve ne kadar süreceğine dair bilgi almak için diş hekimi veya ortodontist tarafından muayene olmalısınız. Bu muayenede röntgenler çekilir, dişlerinizden ölçü alınarak alçı modeller oluşturulabilir. Ortodontik tedaviye başlamadan önce dişlerinizde çürükler varsa temizlenmeli, diş etleriniz sağlıklı hale getirilmeli , diş taşlarınız varsa temizlenmelidir.


Ortodontik tedavi için gerekli görüldüğü durumlarda diş çekimi yapılabilir. Dışarıdan takılan apareyler kullandırılabilir, braketler takılabilir veya şeffaf plaklarla tedaviye başlanabilir. Sizin için gerekli olan tedaviyi doktorunuz önerecektir.



Ortodontik tedavi acıtır mı?


Yapılan tüm ortodontik tedaviler ilk başta garip gelebilir ve rahatsızlığa neden olabilir. Ancak bu durum uzun sürmez, adaptasyon süresi kısadır.


Eğer telden kaynaklı batma, acıtma olursa doktorunuz bu durumları düzeltecektir.


Ortodontik tedavi diÅŸlere zarar verir mi?


Ortodontik tedavi dişlere kuvvet uygulayarak yapılır. Dişlere uygulanan kuvvet dişin taşıyabileceği yükten fazla olursa veya hızlı olursa dişler zarar görebilir.


Bunun olmaması için ortodontistiniz veya diş hekiminiz düzenli kontrollerle tedaviye şekil verecektir. Tedavi sırasında dişlerinize iyi bakmazsanız dişleriniz zarar görebilir. Diş telleri dişe herhangi bir zarar vermez, ancak yetersiz temizlik ve çok fazla şekerli ve gazlı yiyecek ve içecek dişlerinizde çürüklere, renklenmelere ve kalıcı hasarlara neden olabilir. Braketler, teller ve plaklar dişlerin üzerinde yiyecekleri sıkıştırabilir ve normalden daha fazla plak oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle dişlerinizi ve apareyinizi çok iyi temizlemeniz gereklidir.


Ortodontik tedavide nelere dikkat edilmelidir?


Ortodontik tedavi görürken diş hekiminiz tarafından sık sık kontrol edilmeniz önemlidir. Ayrıca dişlerinize ve ağız bakımınıza ekstra özen göstermeniz gerekir.


Dişlerinizi ve aralarını her gün temizlemelisiniz. Diş tellerinin kırılmaması ve braketlerin atmaması için yeme,içmenize dikkat etmelisiniz. Şeker içeren atıştırmalıklardan ve içeceklerden ve gazlı içeceklerden kaçının.


Ortodontik Tedavi Fiyatları


Ortodontik tedavi fiyatları hangi ortodontik tedavi methodunu diş hekiminizle birlikte seçtiğinize göre değişir. Aynı zamanda ortodontik tedavi süreciniz ve kullanılacak malzeme seçiminiz de ortodontik tedavi fiyatını değiştirecektir.


Detaylı bilgi için tedaviye başlamadan önce bilgi aldığınızdan emin olunuz.






20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page